#szabadulószoba
2019. 12. 17 / Szeged

Az Fortély-sátor Alapítvány célja olyan szabadulószobák elkészítése, amelyek bárhol felépíthetőek (csak egy kisebb terem kell hozzá), de ugyanazt a (siker)élményt nyújtja a játékosoknak, mint bármely más szabadulószoba. Emellett elsődleges szempontunk, hogy minél több hátrányos helyzetű fiatalhoz eljussunk, akiknek így akarunk élménnyel és képességfejlesztéssel segíteni. Hogy ezeket a programokat számukra ingyenessé tudjuk tenni, így a szobáinkat elvisszük iskolai és céges rendezvényekre is. 

JUNIOR

A Fortély-sátor Junior egyedülálló fejlesztésünk, amivel kicsik és nagyok egyaránt tudnak játszani. Egy átlag szabadulószobában alapvetően a játékosoknak asszociációs készségre van szükségük, hogy rájöjjenek, milyen eszközt hol tudnak felhasználni. Az asszociációs képesség viszont a kisebbeknél még kialakulóban van, így számukra egy ilyen típusú játék nagyon nagy kihívást jelent. 

A Junior lineáris felépítésű, tehát a játékosok mindig csak annyi eszközt találnak meg, amire éppen szükségük van, és nem blokkolnak le amiatt, mert nem tudják eldönteni, mi mire való. Természetesen az asszociációt nem vettük ki teljesen a játékból, hiszen ez is egy fontos fejlesztési terület, de kisebb mértékben jelenik meg, mint egy „felnőtt” szobában, így garantált a kisebbek pozitív élménye is, miközben még mindig kihívás számukra a játék feladatainak megoldása. Javasolt korosztály: 10-14 év. A játék ideális családi programokra is, mert itt nem csak a szülők vagy a nagyobb gyerekek tudják kivenni a részüket a játékból, hanem a kisebbek is aktív megoldók lehetnek a kijutáshoz vezető úton. 

E(CO)SCAPE

Legújabb fejlesztésű, pedagógiai célú játékunkban egy igen aktuális témát közelítünk meg: a környezettudatosságot. Sokan úgy vannak vele, hogy „nem rajtam múlik a környezetünk védelme”, mi ezen a gondolkodáson szeretnénk változtatni, ezt a szemléletet formálni. Az egyénen is sok múlik, mindenkinek meg kell tennie a tőle elvárható módon a legtöbbet annak érdekében, hogy védje a környezetét. Hiszünk benne, hogy pozitív hatást tudunk elérni, ha játékon keresztül mutatjuk be annak a lehetőségét, hogy milyen változásokat tudnak elérni. Saját és környezetünk példáján is azt látjuk, hogy pozitív élmény a környezettudatos életforma, hisz elmondhatjuk magunkról azt, hogy mi minden tőlünk telhetőt megteszünk azért, hogy lassítsuk a már elindult folyamatokat a klíma változásában. 

A játék során célunk, hogy eszközöket adjunk a játékosok kezébe, amit másnaptól akár be is építhetnek a saját életükbe. Nem azt várjuk el, hogy zero waste életmódot folytassanak azonnal, hanem apró változásokkal jussanak el oda, hogy a saját életükben tudatosság legyen. Apró változásokkal kell elkezdeni a környezettudatosságot, elég néhány vászonzacskó újrahasznosított anyagból vagy pár tipp, hogy min kellene a lakásban változtatni, és így el tud indulni egy folyamat. A játék hatására elkezdődik a változás, amely az eddigi megfigyelésünk alapján öngerjesztő folyamattá válik és az ismerősök az újabb eco megoldásokról küldenek nekünk képeket és beszámolót. 

Az E(co)scape ráadásul nemcsak azért környezettudatos, mert ezt a problémakört tematizálja, hanem mert környezettudatosan készült. A fenntarthatóságot és a környezetet is figyelembe vettük a játék eszközeinek beszerzésénél, hiszen úgy gondoljuk, nem elég csak tanítani a környezetvédelmet, hanem akkor tudunk hitelesek lenni ebben, ha mi magunk is a tőlünk telhető legnagyobb mértékben odafigyelünk a környezetünkre. A játék nevében megjelenő „co” is kétértelmű: egyrészt a játékosoknak együttműködésre van szükségük, másrészt a klímakatasztrófa csak összefogással állítható meg, amely szintén fontos üzenet a játékosok számára. 

KAPCSOLÓDÓ KÍNÁLATOK

15 perces játék

Ajánljuk rendezvényekre, konferenciákra.
20 perces fordulók (15 perc játék, 5 perc visszarendezés).
Egy körben 2-4 fős csapatok játszhatnak.
Tematikus igényekhez tudunk igazodni. 

15 perces játék + tréning

Csapatépítő tréningekre ajánljuk.
20 perces fordulók (15 perc játék, 5 perc visszarendezés). Igény szerint hosszabbítható a játékidő.
Mellette: disputás (kulturált vita) tréningfeladatok, melyek a szabadulószobás élményekhez is kapcsolódnak.
Tematikus igényekhez tudunk igazodni.

Ár: egyéni egyeztetés szükséges

Figyelembe vesszük a befogadó hely igényeit (speciális, tematikus igények, kérések)
A játékosok számát
Az utazási távolságot

Ára: Egyéni árajánlat
Adomány alapú
Budapest / 2019. 12. 05
#napszemüveg
Adomány alapú
Budapest / 2019. 12. 05
#hátizsák, #vászontáska
Egyéni árajánlat
Debrecen / 2019. 12. 05
#közlekedés, #szolgáltatás
500 Ft
Budapest / 2019. 12. 05
#képeslap