Három keréken gurul az irodalom – a szegedi Tricikli Fesztiválon jártunk
A múlt szombati nap az irodalomé volt a szegedi Szabad Terekben. A 35 fok mellé hűsített a sör, a szörp és a vers, meg a mese. A Tricikli Irodalmi Fesztivál úgy jött létre, hogy három szegedi Szabad Terek tag, a Grand Café a JazzKocsma és a Megálló Közösségi Ház munkatársai már régóta álmodoztak arról, hogy egy olyan eseményt hozzanak létre, ami összeköti a három helyet, hiszen nagyon régen működnek együtt. „Nemcsak segítjük egymást, hanem egymásnak a törzsvendégei is vagyunk…ez egy ilyen élő civil kapcsolat”- mondja Szutorisz Szabolcs főszervező. És hogy miért Tricikli? Nos a névnek három oka is van: egyrészt utalás a három helyre, másrészt, hogy kifejezze, hogy ez egy mozgó fesztivál, harmadrészt pedig azért mert a szervezők szerettek volna nyitni a gyerekek felé is.
A fesztivál a Megálló-ban indult, a lazulós, gyerekbarát délelőtti program során Kollár Árpád két papírszínházat is bemutatott, az egyik egy lyukas műanyag zacskó történetét követte nyomon, másik, pedig a Félbevágott Március című verséhez készült.
Ezek után jólesett a sör a JazzKocsmában, ahol Cserna- Szabó András már főzte a gulyást ’a la Rézi néni’– vagyis a hagyományos magyar éteknek azt a változatát, amit mai fogalmaink szerint már nem is levesnek, hanem pörköltnek minősítenénk. „Ez most egy olyan metódus szerint készül, hogyha Szentesen, ahonnan származom, így bográcsoznánk egy kerti party-n biztosan meglincselnének”- mondja nevetve az író. „Vannak ilyen gasztronómiai ellentétek ebben az országban, mint például, hogy a bajai vagy a szegedi halászlé jobb-e. Egyszer Szekszárdon elvittek egy étterembe, ahol elmondtam, hogy szerintem, hogyan kell a halászlét csinálni, hát éreztem ahogy kinyílnak a bicskák az emberek zsebében. Végül is úgy kellett kimenekülnöm onnan…Ez egy ilyen sajátosság, hogy miközben a gasztronómiai történelmünk tele van fehér folttal az emberek ragaszkodnak ahhoz, hogy bizonyos ételeket csak egyféleképpen lehet csinálni, nem lehet többféle út. Ezzel szemben, ha például Olaszországba megyünk, akkor tartományonként változik, hogy hogyan készítik a pacalt és büszkék rá, hogy ennyiféle van. De itthon nem, pedig nekünk 77 féle pacalunk van.” Rézi néni, azaz Doleskó Teréz létező személy volt, népszerű szegedi főzőasszony a 19. században. Ha bármilyen ünnep volt a városban például „jött a Ferenc Jóska”, akkor őt hívták főzni. Híres szakácskönyve, sok korabeli hasonló művel ellentétben nagyrészt autentikus recepteket tartalmaz. „Rézi nénit amúgy mindenki ismeri, őt nem ismerni olyan, mint Arany Jánost nem ismerni az irodalomtörténetben.”- meséli Cserna-Szabó. Ilyen történetek mellett pár óra várakozás arra, hogy az illatozó étel elkészüljön, nem is tűnt olyan hosszű időnek.
A remek napot levezető felolvasás és zene zárta a Grand Café-ban. Jövőre folytatjuk!
A fesztivált a Szabad Terek támogatta.
Szerző: Vida Júlia
Fotók: Takács Borisz és Ács Péter